Rolul vital al jocului în dezvoltarea copilului

Jocul este atât de important pentru dezvoltarea optimă a copilului, încât a fost recunoscută de către Națiunile Unite ca un drept fundamental al fiecărui copil. Jocul este mult mai mult decât distracție, aceasta dezvoltă creativitatea, imaginația, dexteritatea și întărește abilitățile fizice, cognitive și sociale. Joaca are un rol important în dezvoltarea sănătoasă a copilului. Spre deosebire de divertismentul pasiv, prin TV și calculator, joaca contribuie chiar și la dezvoltarea fizică sănătoasă. Cercetările arată că 75% din dezvoltarea creierului are loc după naștere. Joaca este atât de fundamentală în viața copilului, încât de multe ori este greu să separi învățarea de la joacă. Tu, ca părinte ești primul profesor al micuțului tău, și mare parte a învățării se întâmplă prin joacă. Joaca ajută copilul să învețe regulile din familie și să conștientizeze rolul ei. Copiii interacționează cu lumea din jurul lor prin joacă, joaca este lentila prin care micuții experimentează lumea înconjurătoare.

Jucariile educative pentru copii

o să-ți fie de mare ajutor în acest proces de învățare timpurie. Copiii o să se joace mult mai mult, dacă au la dispoziție jucăriile potrivite. Conform cercetărilor efectuate în familii, cele mai importante factori de dezvoltare cognitivă la preșcolari sunt disponibilitatea materialelor de jucării și calitatea implicării mamei în joaca cu copilul. Disponibilitatea jucăriilor educaționale din copilărie este legată de IQ-ul micuțului. Copiii cu acces la o varietate de jocuri educative au ajuns la niveluri mai ridicate de realizări intelectuale, indiferent de sex, rasă sau clasa socială a copiilor. (Bradley 1985, Elardo 1975). Conform unui alt studiu, disponibilitatea de

jucarii de societate

, au crescut interacțiunea socială chiar și a copiilor cu dizabilități. (Driscoll 2009)

Jucarile educative pentru copii

nu sunt destinate doar pentru distracție, acestea au trei scopuri: sunt concepute pentru a dezvolta o abilitate, să facă învățarea distractivă și să angajeze copiii în mod activ. De exemplu, jucăriile de condus bile dezvoltă abilitățile motrice fine, distrează micuții prin formele și culorile vii și le implică în mod activ prin necesitatea condusului bilelor.
Jucărie de condus bile cu mașină
Jucărie de condus bile cu mașină
Mai aduci aminte cum ai învățat bazele matematicii? Cu ajutorul jucăriilor educative, mai exact cu ajutorul unui numărător- abacus. Aceasta a devenit o jucărie educativă de nelipsit din clasele primare. Abacus este unul dintre cele mai eficiente jucării educative pentru învățarea numerelor și operațiunilor de bază în matematică, acum ai ocazia să o folosești chiar și acasă.
Numărător - Abacus
Numărător – Abacus
Jucăriile educative contribuie direct la dezvoltarea și educația copiilor, astfel copiii care nu au suficiente oportunități de a juca vor fi afectați în dezvoltarea creierului și abilităților. Copiii care nu joacă sau care nu au posibilitatea de a juca, au un risc crescut în dezvoltarea anormală și deviantă. Fără joacă autocontrolul nu se dezvoltă în mod adecvat. Este foarte clar că jocul este de o importanță vitală în dezvoltarea și sănătatea copiilor. Jocul se schimbă pe durata întregii copilării, astfel este important să alegi jucăria potrivită vârstei copilului. Vezi ce se potrivește micuțului tău din gama variată de jucării educative de lemn din magazinul online de jucării Lester. Beneficiezi de transport gratuit la jucării în cazul comenzilor de peste 189 lei.