Jucării Montessori

Jucarii Montessori - invatare prin descoperire

Jucarii Montessori

reprezintă o categorie importantă de jucării pentru dezvoltarea copiilor. Aceste jucării vizează vârsta fragedă a copilăriei și urmăresc dezvoltarea intelectuală a copiilor. Montessori, mare pedagog reformator, recunoaște că copii trebuie să desfășoară activități prin care dobândesc obișnuințe pozitive față de munca cotidiană în funcție de interesul copilului. Ea a creat materiale educaționale, de fapt jucării, care ajută dezvoltarea individuală a copiilor.

Jucariile Montessori

sunt recomandate și bebelușilor, și imediat putem începe cu turnurile de cercuri, care de obicei se termină în figuri de animale. Aceste cercuri pot fi explorate de copii mici, iar peste vârsta de 2 ani ei vor recunoaște, că diferențele dintre cercuri au o anumită logică și se vor strădui să redea forma originală de piramidă. Aceste piramide sunt unele dintre cele mai educative jucării de lemn pentru cei mai mici copii.
Evidențiem jucăriile Montessori tip de construit (ex. Circ, Insecte, Oraș), care sunt construcții verticale cu ajutorul unor tije și ilustrații sau care se separă cu plăci orizontale. Aceste jucării necesită perseverență în activitate din partea jucătorilor deoarece aproape fiecare încercare nereușită este condiționată de mișcarea concomitentă a mai multor piese. Este nevoie de imaginație, de creativitate pentru redarea formelor originale, observarea minuțioasă a pieselor și coordonarea ochi-mâini capătă rol important.
Avantajul

jucarii Montessori

este, că copii, chiar și bebelușii se pot juca cu ele singuri, este și indicat acest fapt, pentru o mai bună eficiență în dezvoltarea personală a lor. Nu este exclus ajutorul acordat de părinți, dar recomandat este, să nu ajute în timpul jocului copii, ci să acorde ajutor în aranjarea jucăriilor când se termină jocul. Astfel cei mici singuri vor descoperi ce trebuie să facă pentru obținerea formei inițiale.

jucarii montessori din lemn