Magazin online de jucării din lemn

Istoria căluțului balansoar

[ux_banner height=”500px” bg=”23271″ link=”http://www.jucariionline.eu/categorie-produs/camera-copilului-accesorii/calut-balansoar/”] [/ux_banner]

După o zicală veche soarta lumii se decide în șa, pe spatele cailor. Pentru ca norcul să-l însoțească pe copilul nostru oamenii din cele mai vechi timpuri au făcut căluți din lemn să aibă copiii cu ce se juca și să trăiască emoții degoană, de luptă. Am putea termina istoria calului ca jucărie dar se ivește întrebarea: ce legătură este între căluț și legănatul?

Căluț balansoar colorat

Căluț balansoar colorat

Copiii totdeauna au căutat să imite anumite ocupații din viața celor mari și din această cauză s-au născut jucării legate de cai, de războaie, de arme. Omenirea a luptat pentru supraviețuire din cele mai vechi timpuri și până azi. Arheologii au găsit în timpul săpăturilor cu dovezi din anii 4000-2000 î.e.n. în morminte de copii niștetopoare din piatră.
Repertoriul jucăriilor s-a dezvoltat în cursul timpului în așa fel că pe lângă obiectele de muncă și de luptă au intrat obiecte care simbolizează bogăția, ocupația, puterea, rangul în societate. Căluțul ca jucărie cel mai bătrân se datează de peste două milenii, din Egipt, și ține pe spate greutatea anilor de peste 2500. În muzeul jucăriilor din Sonneberg, Germania se pot admira fel de fel de jucării din cele ami vechi timpuri până în prezent.

În comuna primitivă părinții prin diferite jocuri au înțeles pregătirea copiilor pentru viitor. Filozoful Grec, Platon în opera sa “Legile” afirmă că un copil trebuie să primească de la părinții lui niște jucării care imită uneltele de muncă folosite de el în ocupația viitoare. De exemplu un viitor soldat să se joace cu o sabie, cu un căluț balansoar din lemn. De aici observăm marea responsabilitate a meșterilor care au confecționat diferite jucării. Se poate închipui că o jucărie preferată a copiilor greci din evul mediu ar fi fost un căluț din Troia care avea o placă mobilă pe burtă.
Până la întunecatul ev mediu copiii s-au încolecat pe jucăria lor sau pe un simplu băț dar despre balansoar încă nu este vorbă.

Primul exemplar de căluț care a fost capabil de o mișcare de legănare se datează între anii 1605 – 1610. Cel dintâi calut balansoar este alcătuit din două semilune din lemn îndreptate unul spre altul și legate între ele printr-un corp de cal din lemn. Capul, despre care închipuim că a fost lucrat migălos, nu s-a păstrat. Jucăria amintită a fost proprietatea regilor Angliei Carol I. apoi fiul său Carol al II-lea. Este de mirare dacă amândoi au fost mari iubitori de cai și de curse de cai?
Momentul când s-a născut căluțul balansoar a trecut prin mai multe etape istorice. Punctul decisiv a fost leagănul de copil din german din secolul al XII-lea. În Asia copiii sunt legați de corpul mamei până când încep să meargă și de aceea leagănul și căluțul balansoar sunt necunoscute.
În cursul istoriei poziția calului în economie a trecut prin multe schimbări. De la muncă a tercut la distracție. Cursele de cai, vânătoarele și alte jocuri sunt în centrul distracților în toată Europa. În Napoli s-a înfințat prima școlă de călărie înaintea anului 1561 de când avem dovada primului cal balansoar din lemn.

Poate că un copil mic cu amre fantezie și chef de joacă a mișcat pătuțul său și acest moment este începutul căluțuli balansoar. Dacă această mișcare a patului ar fi rămas neaobservată de către părinții acestui copil poate nu s-ar fi născut nici căluțul balansoar. Stând pe căluțul balansoar copilul ar fi putut trăi în fantezie o luptă, o vânătoare de vulpi prin diferite mișcări. Această jucărie a vrăjit toate familile din Europa, camrea copilor din Danemarca, Suedia, Belgia, Anglia și Germania a fost de neînchipuit fără un calut balansoar din lemn.

Jucăria a primit cu timpul foarte multe podoabe. Unele podoabe aveau și un scop practic, șaul trebuia să țină în siguranță pe copil. Foramtul jucăriei prin ridicarea celor două terminale ale corpului dă o siguranță în mișcările copilului.

Calutul balansoar

și din punct de vedere optical a tercut prin multe trepte pe drumul perfecționării. În muzeul etnografic Gent din Belgia un căluț balansoar din 1765 arată dezvoltarea formelor jucăriei. Un pictor flamand,Laurent De Vaux (1696-1778) a imortalizat pe o pânză căluțul balansoar care are picioare, coadă. S-a creat ideea căluțului cu talpă.

Calutul balansoar din lemn

și în zilele noastre este un obiect foarte iubit de toți copiii din lume. Nu se găsește o jucărie mai potrivită pentru dezvoltarea simțului de echilibru. Pentru copii și pentru părinți este comoară.

Căluț balansoar cu suport

Căluț balansoar cu suport

În magazinul nostru online de jucării veți găsi căluț balansoar cu suport și fără. Transportul este gratuit.

Related Posts