Focus pe educație

Jucarii educative | Focus pe educatie

Educația copiilor începe cu primul zâmbet al mamei și primul joc al feței. Bebelușul reacționează, așteaptă din nou impulsul, iarăși reacționează. Doar că, odată cu trecerea timpului așteaptă alte impulsuri, nu mai sunt de ajuns trucurile feței, a corpului, așteaptă obiecte pe care să prindă, să-i exploreze calitățile – culegând o mulțime de informații utile. Iată, cum devine o jucărie simplă ca zornăitoarea sau un cub de lemn un element al educației copilului mic.
Cu trecerea timpului se pune mai accentuat focusul pe educație, deși primele jucării au poate și mai mare importanță, se găsește o gamă extrem de largă de jucării educative pentru vârsta preșcolară. Acest lucru însă nu este egal cu ideea, că un copil trebuie să aibă o abundență de jucării, pe care nici nu le ia în seamă!
Se întâmplă des acest lucru mai ales din cauza, că rudele, prietenii, nașii, toți cumpără cadouri după placul lor, se axează mai ales pe prețuri și nu pe nevoile reale ale copiilor. Ar fi indicat, ca adulții să se înțeleagă cu părinții în privința cadourilor, să dăruie cadouri folosibile și de care au copii nevoie, chiar dacă acesta are un preț mai mare. De exemplu: un set de mobilier de

jucarie din lemn

cu accesoriile sale ar fi foarte util pentru orice copil între vârsta de 2,5 – 7 ani. Dar dacă fiecare cumpără un mixer pentru bucătăria copiilor (poate atât le permite bugetul), nu mai este ideal. Dar să se consfătuiască cei care vor să facă cadou unui anumit copil, și să cumpere un cadou mai valoros cu accesorii, ar fi un lucru foarte pozitiv mai ales în timpul unor evenimente cum ar fi ziua de naștere sau Crăciunul. Focusul educativ ar intra în adevărata sa valoare în așa fel.
O perioadă importantă pentru copii este cea a jocurilor de construcții. Prin ele copii asimilează adevărate cunoștințe despre calitățile materialelor cu care se joacă dar și despre legile fizicii (de ex. despre gravitație). Prin manipulare cu jucăriile de construit vor experienta o mulțime de posibilități, vor înțelege cauzele eșecurilor și reușitelor în timpul construcției.

Puzzle

-urile de orice tip și din orice material vor dezvolta capacitatea de observare a copiilor și cele tehnice, combinatorice pentru îmbinarea elementelor.
Cine ar crede, că leagănul ar intra în gama jucăriilor care are în focus educația? Credeți-mă, legănatul, mișcarea balansată are un efect atât de benefic asupra dezvoltării armonioase ale celor două emisfere cerebrale, încât se observă în creativitatea copilului pe mai multe teritorii.
În fine, toate jucăriile bune au focusul pe educație! Toate au un rol aparte, depinde doar de adulți care să fie acele jucării bine alese care corespund nevoilor copilului în vizor.