Cine a fost Montessori?

Spre marea bucurie al lui Mr Lester, a fost odată ca niciodată o femeie în Italia. O femeie deosebită: prima femeie, care a practicat medicina. Născută în 1870, totuși numele ei este cunoscută și în secolul al XXI-lea. Având cunoștințe solide de biologie, psihologie și antropologie, interesată fiind de dezvoltarea copiilor, a început să cerceteze minuțios cum se dezvoltă personalitatea lor. A urmărit metodele de predare a școlilor și în 1907 a deschis Casa dei Bambini, de fapt, prima grădiniță pentru copii săraci din Roma. Iată ce scrie despre aceștia: ”fețele lor erau lipsite de orice urmă de expresie iar ochii priveau nedumeriți ca și când nu văzuseră nimic în viața lor.” Peste 6 luni mulți au mers să admire cum s-au schimbat acești copii.
Maria Montessori a devenit celebră, a deschis o nouă eră în educație. A schimbat imaginea școlii în totalitate, de numele ei se leagă de ex. și mobilierul adoptat la mărimea copiilor, și a creat o serie de

jucarii educative

.

De ce este importantă educația în primii ani de viață?
Casele solide sunt acelea, care au o bază solidă. Educația funcționează la fel: dacă în primii ani ai vieții se pun bazele unei educații corecte, roadele se vor strânge la maturitate. Japonezii susțin, că sunt anumite faze ale dezvoltării, care dacă nu se realizează în fragedă copilărie, vorlipsi cu totalitate din personalitatea copilului și nu se poate recupera mai târziu.
Maria Montessori a avut legătură permanentă cu copiii, a observat modul, în care copiiprogresau dacă erau lăsați șă se joace liber cu obiectele puse la dispoziția lor pe rafturile deschise și ordonate. A realizat, că micuțiile își construiesc propria lor personalitate pe măsura interacționării cu mediul înconjurător, că în primii ani copilul are perioade senzitive când sunt îndeosebi receptivi la anumite stimuli, doar că această receptivitate durează până când necesitatea respectivă se îndeplinește. S-a convins, că educația începe la naștere și perioada micii copilării este cea mai importantă perioadă atât pentru dezvoltarea mentală cât și pentru cea fizică.

Jucării Montessori
Jucării Montessori

Care sunt trăsăturile

jucariilor MONTESSORI

?
Montessori a conceput o nouă viziune pedagogică privind rolul educatorului: a devenit facilitatorul educației și nu îndrmătorul atotputernic. A devenit importantă observarea copiilor și adaptarea educației la personalitatea fiecăruia. Copiii au avut materialele specifice, acum cunoscute sub numele de ”jucării montessorii”, cu care au activat liber, doar dacă considera că este necesar explica și demonstra educatorul anumite lucruri și nu întrerupea activitatea copilului care se concentra asupra unui lucru. Educatorul montessori nu pedepsește dar nici nu recompensează. Consideră că recompensa este mulțumirea de sine al copilului că a reușit să realizeze un lucru bazându-se pe propriile puteri.
Desigur, pentru ca copii să simtă bucuria lucrului făcut au nevoie de jucării stimulatoare pentru o activitate constructivă. Mr Lester este adeptul jucăriilor educative din lemn, în Magazinul online Lester a introdus jucării montessori care facilitează mintea copilului mic, atrage interesul lui și prin jocul cu ele va realiza scopul bine determinat.
Jucăriile montessori au o caracteristică specială, și anume, că sunt autocorectoare. Copilul percepe cu multă ușurință, când o anumită piesă nu se potrivește și poate să rezolve problema singur. Astfel se dezvoltă încrederea în sine, gândirea logică, în special cea analitică.
Pentru copil cel mai important lucru este, că se simte în puterile sale, rezolvând anumite situații, și această încredere reală în sine îl va însoți în viață.
Mr Lester este bucuros, dacă vede copiii veseli, care se joacă cu jucării educative care au supravețuit mai mult de un secol, și au și acum un rol important în ducația copiilor. Conceptul pedagogic poate fi aplicat cu jucării asemănătoare care se găsesc în magazinul online Lester.

jucarii montessori din lemn